Przechowywać w miejscu suchym i przewiewnym.
Rosół - przepis
Umyć mięso i włożyć je do zimnej wody. Gotować na małym ogniu przez około 40 minut. Cebulę opalić nad gazem aż stanie się ciemnobrązowa. Po 40 minutach zdjąć szumy z zupy i dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Następnie dodać warzywa - ja dodaję wszystkie warzywa obrane i umyte w całości. Dalej gotować na małym ogniu przez kolejne 1,5 godziny. Jakieś 40 minut przed końcem gotowania rosół można posolić i dodać trochę mielonego, czarnego pieprzu do smaku.
Składniki:
1 paczka Niteczek Goliard
pół kurczaka ewentualnie 2 udka i korpus
kawałek wołowiny około 400 gramów
włoszczyzna: pół dużego selera, 3 marchwie
2 pietruszki (korzenie)
1 średni por, kilka liści kapusty
1 cebula - uprzednio opalona nad gazem
sporo natki pietruszki
6 liści laurowych
10 kulek ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu, sól.
Makaron niteczki jajeczny