Casa Del Sur Quinoa czerwona Komosa ryżowa 200 g

2099000342737

5901752702509

Nowy produkt

13,69 zł / 148g

92,25 zł / kg
Dostępne: 2 Produkty

- +

 
Więcej informacji
Quinoę opłucz przed gotowaniem. Następnie zalej wodą w proporcji 2 szklanki na 1 szklankę nasion i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem ok. 15 min do całkowitego wchłonięcia wody i pojawienia się kiełków.

Dodaj ulubione sezonowe warzywa i sałatę. Dzięki swojemu lekko orzechowemu posmakowi, znakomicie urozmaici smak wszelkich sałatek

Podsmaż ugotowaną quinoę na maśle. Zrobi się chrupiąca i niezwykle smaczna.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
Ameryka Południowa
Peru
Państwo w zachodniej części Ameryki Południowej, nad Oceanem Spokojnym. Jest to trzecie co do wielkości państwo kontynentu.
Quinoę, czyli inaczej komosę ryżową, zaczęto uprawiać w trudnych warunkach And już 6 000 lat temu. Starożytni Inkowie cenili ją za właściwości odżywcze, uznając za najlepsze pożywienie dla wojowników, a także... matek! Zalecano ją kobietom w ciąży i karmiącym oraz dzieciom, aby zapewnić im zdrowie i właściwy rozwój. Uznawana była za pokarm od Boga i zwana "matką wszystkich zbóż".

Quinoa, zaliczana do superfoods, stanowi doskonałe źródło żelaza oraz błonnika pokarmowego. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Nie zawiera sodu. Jest źródłem białka, które pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Zróżnicowana dieta i zdrowy tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.

Zawiera pełnowartościowe białko, dzięki czemu jest wskazana przy diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Występuje w kilku odmianach:
Quinoa biała jest najpopularniejszą odmianą komosy, a jednocześnie jest z nich najdelikatniejsza w smaku. Posiada łagodny, orzechowy posmak i kremową barwę. Doskonale nadaje się do lekkich sałatek, a także jako składnik deserów czy koktajli.
Quinoa czerwona to jedna z rzadziej spotykanych rodzajów komosy. Ma podobne zastosowanie jak quinoa biała, jednak jej orzechowy posmak sprawia, że jest od niej bardziej wyrazista. Dzięki temu doskonale podkreśla smak dań.
Quinoa czarna jest najbardziej chrupiąca i twarda spośród dostępnych odmian. Jest bardziej ziemista i słodsza od białej. Doskonała do mięs i dobrze przyprawionych dań.
Quinoa mieszana to mix trzech kolorów, łączący w sobie chrupkość czarnej, orzechowy posmak czerwonej i delikatność białej quinoi. Urozmaici każde danie i sprawi, że posiłki nie tylko będą niezwykle smakować, ale także wyglądać imponująco!

Quinoa nazywana jest "złotem Inków" i nikogo nie powinno to dziwić, gdyż nasiona te posiadają wiele wartości odżywczych.
Komosa ryżowa z serca Andów 100% naturalna bezglutenowa
Produkt bezglutenowy.
 
Skład
Zboża zawierające gluten: Nie zawiera
Informacje o dodatkach: pozostały tekst: wolne od GMO
 
Wartości odżywcze
na 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1732 kJ/ 410 kcal
Tłuszcz 5,9 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
Węglowodany 71,4 g
W tym cukry 7,1 g
Błonnik 7,1 g
Białko 14,3 g
Sól 0 g
Żelazo 4,32 mg (31%)*
* Referencyjna wartość spożycia (RWS)
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

 
Pozostałe informacje
Wymiar liczbowy: 200
Tekst dowolny o pochodzeniu: Kraj pochodzenia: Peru.
kuchnia Peru
produkt bezglutenowy
odpowiedni dla wegan
źródło błonnika
wolne od GMO
skarby Peru
Rozmiar opakowania: 200
Jednostka (tekst opisowy): g

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Menu