Przygotuj
Do sporządzenia kremu:
400 ml zimnego mleka (ok. 1 i 2/3 szklanki)
1. Do wysokiego naczynia wlać 400 ml zimnego mleka.
2. Wsypać zawartość torebki, miksować na najwyższych obrotach ok. 3 min. Gotowy krem nakładać na ciasto.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Więcej pomysłów znajdziesz na www.gellwe.pl
Gellwe - Właśnie to lubię
Gellwe - Tradycja od 1985 roku
Wyroby marki Gellwe są sporządzone według najlepszych receptur przy wykorzystaniu najwyższej jakości surowców.
Ciasto karpatka
Przygotuj: 200 g mąki pszennej, 5 jajek, 1 opakowanie proszku do pieczenia Gellwe (15 g), 180 g masła lub margaryny, 1 i ½ szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z tłuszczem, wsypać mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć z ognia, ostudzić, wbić jajka i miksować na najwyższych obrotach przez 5 minut. Otrzymaną masę podzielić na dwie części. Każdą z nich rozprowadzić przy pomocy łyżki cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formie 25 x 36 cm. Piec na złoty kolor w temperaturze 210°C ok. 25 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze ok. 15 minut, wystudzić. Gdy ciasto wystygnie, rozsmarować na jednej jego części krem przygotowany wg przepisu podanego powyżej i przykryć drugą częścią ciasta. Gotową karpatkę można posypać cukrem pudrem.
Ptysie
Ciasto przygotować wg powyższego przepisu używając: 200 g mąki pszennej, 1 szklankę wody, 4 jajka, 140 g masła lub margaryny, 1 opakowanie proszku do pieczenia Gellwe (15 g). Ciasto nakładać porcjami w równych odstępach na posmarowaną masłem lub margaryną i posypaną mąką formę. Upieczone i wystudzone ciastka przekroić wzdłuż i napełnić kremem przygotowanym wg przepisu podanego powyżej. Gotowe ptysie można posypać cukrem pudrem.
Mieszanka do przygotowania Kremu do Karpatki
Może zawierać soję i orzechy laskowe.