Dr. Oetker Żelfix 3:1 40 g

2099000202529

5900437071305

Nowy produkt

4,39 zł / 40g

109,75 zł / kg
Dostępne: 6 Produkty

- +

 
Więcej informacji
Na 1 kg owoców (lub 0,9 l soku) i 0,35 kg cukru
Sposób przyrządzania:
1. Odważyć 1 kg umytych, wypestkowanych i rozdrobnionych owoców lub odmierzyć 0,9 l soku.
2. Żelfix dokładnie wymieszać z owocami lub sokiem. Zagotować ciągle mieszając.
3. Dodać 0,35 kg cukru. Zagotować ponownie i gotować jeszcze 2 min. (wiśnie i owoce mniej rozdrobnione gotować 3 min.). Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.
4. Gorącą konfiturę lub galaretkę nałożyć do słoików (do pełna) i natychmiast szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć na ok. 5 min. dnem do góry.

Wskazówki:
- Aby zachować świeży kolor i wyostrzyć smak konfitur ze szczególnie słodkich owoców, można dodać sok z 1 cytryny lub szczyptę Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera.
- Przy przyrządzaniu konfitury z większej ilości owoców należy przyjąć proporcje: 2 kg owoców + 2 Żelfixy + 700 g cukru. Nie zaleca się stosowania jednorazowo większej ilości składników.
- Z Żelfixem Dr. Oetkera możesz przygotować również przetwory na bazie warzyw, takich jak pomidory, papryka czy cukinia.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Z Żelfixem 3:1 Dr. Oetkera szybko przygotujesz pyszne, domowe przetwory.

Żelfixy Dr. Oetkera to produkty pomocnicze do gotowania dżemów, marmolad i galaretek. Weź umyte oczyszczone owoce lub sok, wsyp Żelfix i cukier, gotuj 1-2 min i przetwory gotowe. Teraz wystarczy, że przełożysz je do wyparzonych słoiczków. Dzięki tak krótkiemu gotowaniu owoce zachowają większość witamin i piękny kolor. Dla tradycjonalistów mamy Żelfix 2:1 (1 kg owoców + 0,5 kg cukru), a dla osób chcących zredukować ilość cukru Żelfix 3:1 (1 kg owoców + 350 g cukru).
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Przepisów szukaj na: www.oetker.pl
Środek żelujący w proszku do szybkiego przygotowania konfitur niskosłodzonych.
Produkt może zawierać śladowe ilości GLUTENU i MLEKA.
 
Skład
Gluten: Może zawierać
Mleko: Może zawierać
Tłusty druk
Wielkie litery
cukier
substancja żelująca (pektyny)
regulator kwasowości (kwas cytrynowy)
substancja konserwująca (kwas sorbowy)
 
Pozostałe informacje
Wymiar liczbowy: 40
na bazie naturalnej pektyny owocowej
niskosłodzone konfitury w 2 minuty
na 1 kg owoców 0,35 kg cukru
zapobiega pleśnieniu
Rozmiar opakowania: 40
Jednostka (tekst opisowy): g

29 innych produktów w tej samej kategorii:

Menu