Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Warto wiedzieć - zastosowanie kwasu cytrynowego
- Idealny do zakwaszania różnego rodzaju zup (żur, barszcz biały i czerwony), oraz sałatek warzywnych, buraczków i kapusty duszonej;
- Doskonały do przygotowywania marynat mięsnych, sosów i dressingów;
- Dodany do owoców i warzyw, zarówno świeżych jak i mrożonych, zapobiega ich ciemnieniu;
- Polecany do wody mineralnej, herbaty lub lemoniady;
Gellwe - Właśnie to lubię
Przepis na:
Sos Winegret
Składniki: ¾ szklanki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka cukru, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, ½ łyżeczki musztardy, 2 łyżki zmieszanych ziół: zielona pietruszka, szczypiorek, tymianek, mięta; ½ łyżeczki kwasu cytrynowego Gellwe oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki umieścić w słoiczku, szczelnie zakręcić i energicznie potrząsnąć, aż sos nabierze jednolitej konsystencji.
Kwas cytrynowy E330 do celów spożywczych.